Artistic freedom in collaborative projects

I was invited to participate in a discussion at Kaunas Artist Home on the topic of artistic freedom in collaborative projects January 31, 2019.

The discussion will be moderated by dr. Vytauto Michelkevičiaus and the participants will be artist Julijonas Urbonas, researcher and community activist dr. Jekaterina Lavrinec and artist, curator Evelina Šimkutė.

About the talk (Lithuanian only):

Menininko laisvė bendradarbystėse: nuo kaimynų iki inžinierių

Kauno menininkų namai šiemet jau 21-ąjį kartą organizuoja „Įsimintiniausio Kauno miesto menininko rinkimus“, kuriuos, tęsiant praėjusių metų tradiciją, lydi atvirų diskusijų ciklas, siekiantis aptarti aktualią kultūros lauko problematiką, iššūkius bei ateities vizijas.

Antroji ciklo diskusija „Menininko laisvė bendradarbystėse: nuo kaimynų iki inžinierių“, moderuojama dr. Vytauto Michelkevičiaus, vyks sausio 31 d. 18 val. Diskusijoje dalyvaus menininkas Julijonas Urbonas, tyrėja, bendruomeninių judėjimų iniciatorė dr. Jekaterina Lavrinec, bei menininkė, kuratorė Evelina Šimkutė.

Diskusijoje bus siekiama atskleisti ir kritiškai įvertinti menininkų ir bendradarbysčių iniciatorių kūrybinės ir veiksmo laisvės klausimus.

„Kur prasideda ir baigiasi menininko laisvė įgyvendinant dalyvavimo, bendradarbiavimo ir bendruomeninius projektus? Kas tampa bendradarbiu, o kas tik pagalbininku? Kuo skiriasi laisvė nuo atsakomybės, estetika nuo etikos? Kada bendradarbystės projektas virsta iš socialinio meniniu arba nuo meninių intencijų pereinama į aktyvistines? Kaip žmonės tampa pagrindine kūrinio/iniciatyvos medžiaga? Kada menininko bendradarbiai tampa bendrininkais, bendražygiais, bendraautoriais, o kada lieka tik bendrautojais ar asistentais? Kaip slenkasi motyvacijos skalė tarp finansinio ir simbolinio atlygio? Ir visi kiti jūsų pasiūlyti klausimai“, sufleruoja dr. V. Michelkevičius.

Julijonas Urbonas yra menininkas, dizaineris ir tyrėjas, savo meno projektuose bendradarbiaujantis su dešimtimis įvairių sričių profesionalų: inžinieriais, kosmonautikos tyrėjais, 3D animatorais, kultūristais, kompozitoriais ir t.t.. Šiuo metu jis yra Vilniaus dailės akademijos docentas ir prorektorius menui. Daugiau: http://julijonasurbonas.lt

Dr. Jekaterina Lavrinec yra įvairių bendruomeninių judėjimų iniciatorė ir miesto studijų tyrėja. Miesto žaidimų ir tyrimų platformos Laimikis.lt bendraįkūrėja ir kuratorė. VGTU Kūrybinių industrijų fakulteto docentė. Daugiau: https://vgtu.academia.edu/JekaterinaLavrinec

Evelina Šimkutė yra menininkė ir kuratorė, dirbanti su dalyvaujamojo ir socialinio meno praktikomis. Grįžusi po studijų Londone ji nuo 2015 viename Kauno mikrorajonų sėkmingai plėtoja „Šilainių projektą“ https://silainiaiproject.com/, taip pat su bendruomenėmis inicijuoja miesto sodininkystės, rezidencijų ir kt. projektus. Daugiau: https://evelinasimkute.com

Dr. Vytautas Michelkevičius yra kuratorius, tyrėjas ir leidėjas. 2011 ir 2014 m. kartu su Kęstučiu Šapoka sudarė ir išleido du tomus apie menininkų iniciatyvas „(Ne)priklausomos šiuolaikinio meno istorijos“ (LTMKS). Šiuo metu jis yra Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedros docentas ir Nidos meno kolonijos meno direktorius. Daugiau: https://vilnius.academia.edu/VytautasMichelkevicius